Koeien en meer

Koeien geven melk omdat ze een kalfje hebben gekregen (net als bij mensen).
De hoeveelheid melk wordt, naarmate het langer geleden is dat het kalfje geboren is, steeds iets minder. Maar omdat ze niet allemaal tegelijk een kalfje krijgen, geven ze iedere dag samen ongeveer evenveel melk.
Gemiddeld geeft een koe zo’n 25 á 30 liter per dag. De hoeveelheid melk die een koe geeft verschilt sterk van koe tot koe, de één geeft wat meer dan de ander. Soms is dat verschil wel meer dan 10 liter.

In het tanklokaal staat de melktank waarin de melk wordt verzameld, gekoeld en bewaard. Op deze manier blijft de melk vers en maken bacteriën geen schijn van kans. De melkrobot staat in verbinding met het tanklokaal.

In 1996 had zuivelboerderij Veldhoeve haar eerste 100.000 liter koe: Annie 17.
Dit is een koe die in haar eentje meer dan 100.000 liter melk heeft gegeven. En in 2005 had Zuivelboerderij Veldhoeve haar 2e 100.000 liter koe: Annie 40. Dit was een behoorlijke prestatie en is dus ook uitgebreid gevierd. Voordat een koe zo’n prestatie levert gaan er wel heel wat jaartjes over heen; Annie 40 was dan ook al zo’n 15 jaar.

Bij zuivelboerderij Veldhoeve wordt een deel van melk verwerkt tot verse zuivelproducten. De melk die niet wordt verwerkt wordt opgehaald door de melkfabriek. Een tankwagen van Campina komt dan langs om de tank te legen.

hoofd