Er is van alles te vinden op de Veldhoeve...

Historie

De familie Veldhuijzen runt aan de rand van Zoeterwoude een zuivelboerderij, genaamd Veldhoeve. De Veldhoeve heeft 60 koeien en 34 hectare grasland en is daarmee een kleine koeienboer. Naast de koeien runnen Edwin en zijn familie ook een boerencamping en een winkel met terras. Er komen zo aardig wat bezoekers naar het bedrijf kijken.

Edwin komt uit een familie met zuivelboeren. Tot en met de opa van Edwin heeft de familie Leidsche kaas gemaakt. In Zoeterwoude zitten nog steeds 8 kaasmakers. Na zijn opa heeft de familie van Edwin alleen koeien gehad. In 1988 is het bedrijf begonnen op de huidige locatie.

Koeien

De koeien op de Veldhoeve zijn een mengsel van verschillende rassen. Opa Veldhuijzen had altijd blaarkoppen en Edwin’s vader is deze gaan inkruisen met Holstein koeien. Dat is nog steeds de basis van de huidige koeien.

De laatste jaren zijn Edwin en Cindy steeds meer Fleckvieh gaan toevoegen aan het koeienbestand. De Fleckies herken je aan hun typische witte koppen. Deze koeien zijn sterk, met goede benen, een rustig karakter en een prima melkproductie. Zo zien we op de Veldhoeve onze koeien graag.

Onze koeien lopen minimaal 120 dagen per jaar in de wei, zodra en zolang de weers­omstandigheden het toelaten. Hier kunnen zij volop vers gras eten. In de stal voeren wij de koeien onbeperkt ruwvoer van eigen land (kuilgras en snijmais). In de melkrobot en de krachtvoerbox kunnen de dames een op hun melkgift aangepaste hoeveelheid krachtvoer ophalen. Dit hebben de dieren nodig voor een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen. Vers drinkwater is vanzelfsprekend onbeperkt beschikbaar.

Onze dames liggen naar eigen keuze op een dik koematras met zaagsel óf in een diepstrooiselbox gevuld met gedroogde mest. In de stal hangt een koeborstel waar de dieren zeer graag gebruik van maken om zichzelf eens heerlijk op te poetsen of dat ene plekje te krabben waar ze zelf nét niet bij kunnen!

Melkrobot

Een compacte machine, waarbij de machinekamer compleet gescheiden is van de stal. Het heeft een eigen plafond, muren en vloer, waardoor besmettingen tot een minimum zijn teruggedrongen.

De machine is makkelijk op te bouwen en te verplaatsen en kan dus makkelijk worden geïntegreerd in de werk­zaam­heden. Het belangrijkste is misschien wel dat het veilig is voor de dieren.

Zuivelbar

In onze Zuivelbar kunt u terecht voor heerlijke loeiverse zuivel van onze collega-boeren uit het Groene Hart. Wij verkopen onder andere melk, karnemelk, drinkyoghurt, roomboter, kaas en eieren. Ook staan er diverse sappen.

De Zuivelbar werkt volgens het selfservice principe. U kunt contant (gepast) betalen in het geldkistje of met een Tikkie.

 

Koffiebar

Vooraan op ons erf vindt u onze gezellige Koffiebar. Hier kunt u terecht voor een overheerlijke kop koffie of thee. Ook soep en chocolademelk zijn aanwezig. In het voorjaar en de zomer hebben we bovendien verse kruidkoek voor u klaarstaan. Betalen kan ouderwets in het geldkistje.

U bent van harte welkom op ons ruime terras met uitzicht over de polder. Neem plaats met uw koffie en geniet van de rust en ruimte om u heen. Bij minder weer kunt u binnen in de Koffiebar plaatsnemen. Een mooie tussenstop tijdens uw fiets- of wandeltocht door de schitterende weidse polders van het Land van Wijk en Wouden.